Skoči na glavno vsebino
Select Page

Športni dan v Bohinju

Z učenkami in učenci 8. in 9. razreda smo enega zadnjih športnih dni izvedli v Bohinju. Tu so se imeli priložnost preizkusiti v plezanju, ki za marsikoga lahko predstavlja velih izziv. Tudi tisti, ki niso prijatelji z višino, so zbrali pogum in se podali proti vrhu. V družbi sošolk in sošolcev so s kanuji odšli na kratek potep po jezeru, kjer so jim vodiči predstavili lokalne zanimivosti. Najbolj pogumni so tudi zaplavali in se tako osvežili pred zaključkom šolskega leta. 

Špricali smo (pri gasilcih)

V četrtek smo učenci 4., 5. in 6. razreda OPP NIS špricali.
A, brez skrbi, nismo špricali pouka, ampak smo obiskali Gasilsko reševalni center Ajdovščina, kjer so nam gasilci poleg ostale predstavitve svojega dela in opreme dovolili tudi špricanje vode iz njihovih cevi.

Z zanimanjem smo poslušali predstavitev gasilcev, ki smo jih obiskali v okviru spoznavanja poklicev ter različnih dejavnosti in organizacija v domačem okolju. Pogledali smo v njihove prostore in ponovili, kdaj jih lahko pokličemo in kaj moramo ob tem povedati. Ogledali smo si njihovo opremo, posebna oblačila, gasilne aparate, cevi in številne druge pripomočke, ki jih imajo pospravljene v svojih vozilih. Nekaterih od teh pripomočkov so nam bili poznani, na primer motorna žaga, druga orodja pa smo videli prvič, na primer posebne klešče za režanje pločevine.

Zahvaljujemo se celotni ekipi GRC Ajdovščina, ker ste nas sprejeli medse in nam približali poklic gasilca. Mogoče se čez nekaj let tudi nekateri izmed nas pridružijo gasilskim vrstam.

Spoznavanje fužinarstva

V sredo, 5. 6. 2024, smo se 8. E razred sprehodili do fužin v Ajdovščini, kjer smo z učiteljico spoznavali nastanek fužinarstva. Izvedeli smo, da je bilo v Ajdovščini že v 16. stoletju veliko obrti in industrije. Fužine v Ajdovščini so nastale leta 1561 in so nato uspešno delovale vse do leta 1700. Plavži so še danes zelo dobro ohranjeni, prav tako so še vedno vidni ostanki nekdanjih objektov in delavnic. Učenci smo prav zaradi tega lahko bolje razumeli kako je delo v fužinah potekalo.

Učenci in učiteljica 8. E

Pomladne delavnice za učence od 3. do 5. razreda, 31. 5. in 1. 6. 2024

Petkovo popoldne in sobotno dopoldne je bilo na naši šoli poučno in zabavno. Izvedli smo različne delavnice za učence od 3. do 5. razreda.
V petek je bila na sporedu najprej soba pobega, kjer so se učenci trudili razvozlati zapletene izzive, da bi uspešno in čim hitreje našli ključ do cilja.
Med tem, ko so se nekateri trudili pobegniti, so imeli ostali čas za različne družabne in sodelovalne igre. Organizirali smo Rubik’s race turnir in ugotovili, da imamo med šolarji veliko hitrih prstkov.
Po koncu prvih dveh dejavnosti smo bili vsi že tako lačni, da smo si morali pripraviti večerjo – hrenovke v testu in čokoladne polžke. S polnimi želodci smo tako lahko razmišljali še pri zadnji delavnici, kjer smo izvedli nekaj naravoslovnih in znanstvenih poskusov, nato pa smo se poslovili do naslednjega dne.

Soboto smo začeli s kvizom, kjer sta se pomerili po dve ekipi. Izidi so bili kar tesni, kar pomeni, da je med našimi učenci veliko brihtnih glav. Nadaljevali smo z ročnimi deli – izdelovanjem visečih makramejev, obeskov in zapestnic. Izpod pridnih rok so nastajali čudoviti izdelki. Nazadnje smo izkoristili lepo vreme še za orientacijski pohod/tek v okolici šole. Ugotovili smo, da za uspeh ni važna le hitrost, ampak tudi obisk vseh označenih točk v pravilnem vrstem redu.
Veseli in polni novih izkušenj smo nato zaključili naše srečanje in odšli na več kot zaslužen vikend.

Državno prvenstvo v plavanju

V četrtek, 6.6.2024, je na bazenu v Kamniku potekalo državno prvenstvo v plavanju za učence osnovnih šol s prilagojenim programom. Tekmovanje je tradicionalno organizirala Osnovna šola 27. julij Kamnik. Prvenstva se je udeležilo 67 tekmovalcev iz 12 osnovnih šol.

Naša šola se je tega tekmovanja udeležila prvič, nastopili smo s 5 plavalci, 3 dečki in 2 deklicama.

Domen Faganel je z odličnim plavanjem osvojil naslov državnega prvaka v kategoriji starejših dečkov na 50 m prosto.

Izkušnje so si nabrali tudi Ema Gantar (13. mesto), Adam Bagno Jarc (19. mesto) in Nik Škarabot (20. mesto).

Vsem učencem iskreno čestitamo!

Arheologi za en dan

Učenci 5.e oddelka smo za en dan postali arheologi. Že beseda je malce zapletena, njihovo delo pa zahteva veliko potrpežljivosti in natančnosti. To smo ugotovili, medtem ko smo opravljali izziv iskanja kristalov. Dobili smo kos najdišča ter majhno kladivo, nož in čopič. Malo pripomočkov, a z vztrajnostjo smo našli vse kristale. Trajalo je dolgo, a je bilo veselje ob najdbah zato še toliko večje. Sedaj še bolj cenimo vsa odkritja, ki so jih pravi strokovnjaki našli ter jih ohranili, da se lahko tudi mi učimo o preteklosti.

Tehniški dan GIBANJE v tretjih razredih

Tretješolci so se spopadli z izzivom, kako škatlico čaja in 4 plastične pokrovčke spremeniti v čim lepši in čim bolj uporaben avtomobilček. Naučili so se, da na gibanje lahko vplivamo in da pri njem spreminjamo smer in hitrost. Ravno to so preizkušali tudi v igri z avtomobilčkom: opazovali so, kako se giba in mu spreminjali smer in hitrost. Da je bil dan res tehniško obarvan, so izdelali še oslička kopitljačka in vrtopir. Tudi ta dva sta se gibala na razne načine.

Obisk vodnega zajetja Hubelj

V sredo, 5. junija 2024, smo se učenci četrtih razredov odpravili k izviru reke Hubelj, da bi si ogledali, kje se začne pot vodovoda v Vipavski dolini. Vodni vir  Hubelj je najpomembnejši vodni vir za preskrbo prebivalcev občine Ajdovščine ter dela prebivalcev občin spodnje Vipavske doline.

Pred vodarno nas je sprejel gospod Miha Bizjak, ki skrbi, da na vodarni vse dela tako kot je treba. Povedal nam je, da pride voda v vodarno iz samega izvira reke Hubelj po ceveh. Voda pride do zajetja in od tam gre v notranjost zgradbe, kjer se nahajajo cevi, v katerih je 10 000 mini cevk, skozi katere se voda filtrira. To je poseben sistem filtriranja vode in zaradi njega se je zmanjšala poraba klora. Poleg prostora, kjer so cevi s filtri, se nahaja še kontrolna soba z računalnikom, ki nadzoruje delovanje vodarne. Za konec smo si ogledali še tri nove 1000-kubične rezervoarje za vodo – vodohrane (veliki so kot dva Ajdovska bazena, tista na Policah, za poleti, in pol). Veličasten prizor!

Živa Blažica, 4.c

Na presihajočem jezeru

Učenci 6., 7., 8. in 9. razreda OPP NIS smo se v torek, 4. 6. 2024, podali do Cerkniškega jezera.

“Domačini pravijo: ‘Jezero je, jezera nei.'”

Kljub temu, da je jezero presihajoče in v tem času pogosto brez vode, tokrat temu ni bilo tako. Vode je bilo veliko, vreme je bilo čudovito, narava okrog nas pa navdihujoča.

V spremstvu vodiča smo ga na kanujih raziskovali, spoznavali njegov nastanek, velikost, kraške pojave in opazovali rastline ter živali, ki jih ni bilo malo.

Ob koncu pa še skok v vodo – za najbolj pogumne. Lepo je bilo.

Dostopnost