Skoči na glavno vsebino
Select Page

MEJ-MO JIH!

Naša šola je ena izmed 10-ih šol v Sloveniji, ki je bila izbrana za sodelovanje v projektu MEJ-MO JIH!

Šola bo tekom projekta pridobila edinstven načrt neoznačene naravoslovne učne poti za potrebe izvedbe naravoslovnih dni. Poleg tega nam bodo v jeseni strokovni delavci projekta pomagali izvesti en naravoslovni dan, na katerem bodo učenci spoznavali živi svet mejic in mokrišč v okolici šole.

VSEBINA PROJEKTA

MEJ-MO JIH! – Pomen ohranjenih MEJic in MOkrišč za prilagajanje podnebnim spremembam in ohranjanje biodiverzitete.

V Herpetološkem društvu – Societas herpetologica slovenica so bili skupaj s Centrom za kartografijo favne in flore uspešni na javnem razpisu Eko sklada (Slovenskega okoljskega javnega sklada) NVO17 za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij na področju varstva okolja in podnebnih sprememb.

NAMEN projekta je ohranjanje mejic in mokrišč z ozaveščanjem o njihovem pomenu, saj lokalno blažijo vplive podnebnih sprememb, blagodejno vplivajo na naše počutje, zagotavljajo ekosistemske storitve za človeka in so zatočišče mnogim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam. S tem lahko na trajnosten način vplivamo na oblikovanje ozaveščene družbe, ki je sposobna prepoznati večplasten pomen ohranjanja raznolikih življenjskih okolij. Vabimo vas, da pri zbiranju fotografij in podatkov o mejicah in mokriščih v sklopu ljudske znanosti (Citizen Science) na spletni strani projekta pod zavihkom “SPOROČI PODATEK” sodelujete tudi vi.

CILJI projekta:
1. Obvestiti in informirati javnost o pomembnosti ohranjanja mejic in mokrišč za prilagajanje podnebnim spremembam preko medijev, spletne strani in družbenih omrežij, ter z izvedbo ozaveščevalnih aktivnosti v okviru projekta.
2. S strokovnimi prispevki in predavanji, s fotografskim natečajem in z lokalnimi predavnaji in objavami v lokalnih časopisih ozavestiti strokovno, laično lokalno in širšo javnost vseh starostnih skupin o pomenu ohranjanja mejic in mokrišč za prilagajanje podnebnim spremembam, ohranjanje ekosistemskih storitev in biodiverzitete
3. Izboljšati znanje o pomenu mejic in mokrišč za potrebe izobraževalnih aktivnosti v osnovnih šolah:
– na podlagi popisov pripraviti učne načrte za naravoslovno učno pot za uporabo v rednih učnih programih na 10-ih osnovnih šolah in na njih skupaj z učitelji izvesti 10 naravoslovnih dni,
– v okolici šol popisati prezrta življenjska okolja ter rastlinske in živalske vrste,
– izobraziti učitelje in otroke o naravi in okolju v neposredni okolici šole,
– omogočiti otrokom, da prepoznajo naravo v neposredni bližini šole,
– zmanjšati ogljični odtis slovenskega izobraževanja o naravi,
– vključiti otroke v opazovanje narave (ljudska znanost).
4. S strokovnimi prispevki in predavanji ozavestiti ribiče in druge bralce o odražanju podnebnih sprememb – o segrevanju rek in njegovih posledic na ribje združbe.
5. S pomočjo aktivnega sodelovanja širše javnosti v ljudski znanosti zbrati čim več informacij o stanju mejic in mokrišč.

Financiranje projekta
Projekt sofinancirata Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, in Ministrstvo za okolje in prostor v okviru razpisa za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij na področju varstva okolja in podnebnih sprememb.

Izvajalci projekta
Herpetološko društvo – Societas herpetologica slovenica
Center za kartografijo favne in flore

Več o projektu na uradni spletni strani projekta MEJ-MO JIH!

(Skupno 502 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost