Skoči na glavno vsebino

PERIODNI SISTEM VČERAJ, DANES, JUTRI

V letu 2019 obeležujemo mednarodno leto periodnega sistema. Na Pedagoški fakulteti v Ljubljani so v ta namen pripravili natečaj “Periodni sistem včeraj, danes, jutri”, kjer so lahko sodelovale osnovne, kot tudi srednje šole. Svoje delo in kemijsko znanje smo na natečaju predstavili tudi učenci 9. in 10. razreda OPP NIS ter na zaključni prireditvi prejeli nagrado.
Na prireditvi smo predstavili svoj izdelek, opazovali izvirne ideje drugih učencev, delali kemijske poskuse, videli pa smo tudi, kako lahko s pomočjo dušika naredimo sladoled.
Učenci in učiteljica 9. in 10.E OPP NIS

Bralni maraton

Bralni maraton smo uspešno izpeljali. PREBRALI IN POSLUŠALI SMO VELIKO LEPEGA.

Kot je bilo načrtovano, so učenci brali od zgodnjih jutranjih ur, do poznega popoldneva, na različnih lokacijah: v šolskih prostorih, v Lavričevi knjižnici, Domu za starejše občane, VDC-ju, vrtcu.

Zoja Volk, iz 8.b je o svoji izkušnji zapisala:

23. 4. 2019 je na naši šoli potekal bralni maraton in nekaj učencev našega razreda je ob tej priložnosti v Lavričevi knjižnici bralo predšolskim otrokom. Vsak jim je prebral svojo najljubšo knjigo iz otroštva. Sama sem jim prebrala knjigo Šivilja in škarjice. Čeprav so bili malo nemirni, so jim bile vse knjige zelo všeč, še posebej Muca Copatarica. Upam, da bom imela še kakšno priložnost zabavati najmlajše.

Nekaj utrinkov tega lepega dogodka si lahko pogledate v spodnji galeriji.

Če združiš zelenjavo in menjavo dobiš ven ZELEMENJAVO

Učenci OPP NIS smo 25. 4. 2019 sodelovali na dogodku izmenjave semen, sadik, receptov, izkušenj in modrih misli z domačega vrta.

Dogodek Zelemenjava je potekal v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina, kjer smo se s stojnico polno vrtnih lepot predstavili tudi mi.

S kančkom spodbude in poguma smo se povezali z ostalimi vrtnimi navdušenci in si izmenjali tiste izdelke, semena ali sadike, ki jih še nimamo in jih bomo lahko vključili na šolski vrt.

Spoznali smo, da vrtnih dobrin ne pridobimo le z nakupom v trgovini, priložnosti se kažejo tudi v sodelovanju in izmenjavi z ostalimi izkušenimi vrtičkarji. Pri tem pa sta pomembna dobra volja ter odprt in spoštljiv odnos do soudeležencev.

Zdaj pa z motiko v rokah pridno hitimo na vrt!

Bralni maraton je potekal od VELIKIH do MAJHNIH

V torek, 23.4., so 9.razred OPP NIS obiskali prvošolci. Po dolgem času se je tudi v tem razredu zaslišala pravljica. Doris je prebrala knjigo “Bravo, putka”, fantje pa so zgodbo uprizorili z lutkami. Spoznali smo, da je z našimi uspehi prav tako, kot s putkinim – ZA USPEH SE JE POTREBNO POTRUDITI!
Otroci so jih nagradili z aplavzom, skupaj pa smo zapeli še šolsko himno in se veselili novega sodelovanja.
Učenci 1.A ter 9. in 10. E

ZLATO PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠE PROMOCIJSKO GRADIVO NA ZAKLJUČNI TURISTIČNI TRŽNICI

V torek, 24. 4. 2019, je v Mercator centu v Mariboru potekala 33. turistična tržnica vseslovenskega festivala Turizmu pomaga lastna glava. Tam se je še enkrat predstavilo 29 osnovnih šol, ki so prejele zlato priznanje za sodelovanje na 33. turističnem festivalu Turizmu pomaga lastna glava. Tu so bila podeljena še posebna zlata priznanja.

Člani turističnega krožka naše šole smo se zelo veselili, da se bomo s svojo tržnico in spominkom lahko predstavili širši Sloveniji. Kljub dolgi poti smo v Maribor prispeli polni energije in pričakovanj ter želje po spoznavanju drugih šol in njihovih tržnic. Spoznali smo mnogo zanimivih, izvirnih idej in načinov za promocijo domačega kraja.

Ocenjevalna komisija je tudi na tej tržnici pozorno opazovala vse nastopajoče in na koncu podelila 17 posebnih zlatih priznanj.

Tudi na tej tržnici smo se odlično odrezali in prejeli zlato priznanje za najboljše promocijsko gradivo na zaključni turistični tržnici, na kar smo zelo ponosni.

Prizore iz zaključne turistične tržnice si lahko ogledate tudi na spletni strani Turistične zveze Slovenije http://www.turisticna-zveza.si/OgledProjektov.php?id=11.

Mentorica Sara Bolko in člani turističnega krožka (Jan Medvešček, Bor Marc, Kaian Marc, Lenart Sever, Izak Pišot, Rubens Bizjak, Ariana Vižintin in Neža Furlan).

Zaključna prireditev MEGA kviza 2018/2019

V sredo, 25. 4. 2019, je bila zaključna prireditev MEGA kviza 2018/2019. Tradicionalno se je odvijala v Lavričevi knjižnici. V letošnjem MEGA kvizu je sodelovalo 690 učencev iz 5 šol ajdovske in vipavske občine. Naša šola je prispevala 450 rešitev. Sodelovali so učenci od 4. do 9. razreda (matične in podružnične šole) ter učenci od 4. do 10. razreda OPP NIS.

Gost zaključne prireditve je bil restavrator Klavdij Zalar, akademski slikar in magister restavratorstva, ki že od leta 2001 samostojno deluje na področju varovanja in obnavljanja kulturne dediščine.

Učenci 7. a in 7. b so bili izžrebani za izlet v neznano, ki bo 5. junija 2019. Kar nekaj naših učencev je imelo tudi letos srečo pri žrebanju. Prejeli so knjižne nagrade.

Zaključne prireditve so se udeležili učenci 5. razreda. Svoje vtise so strnili v naslednje misli:

Predavanje gospoda Zalarja mi je bilo zelo zanimivo. Alex
V Lavričevi knjižnic mi je bilo zelo všeč. Izvedela sem veliko novega o restavratorstvu. Tadeja
Všeč mi je bilo, ker je bilo žrebanje napeto. Nal
Na prireditvi sem se imel lepo. Za presenečenje je bilo poskrbljeno. Bil sem med dobitniki knjižnih nagrad. Luka
Vesel sem bil obiska zaključne prireditve MEGA kviza. Peter

USPEŠNO DELO KUHARSKEGA KROŽKA

Tudi v letošnjem šolskem letu poteka projekt Kuhna pa to, kjer letos sodeluje tudi naša šola. Namen projekta je doseči višji nivo kulture prehranjevanja, kamor sodijo tudi poseganje po raznoliki lokalni zelenjavi, sadju, povezanim z letnim časom, uporaba sestavin, kot so kaše, žitarice, manj maščob in mesa ter zmerne količine mlečnih izdelkov. Vse to mora brez biti brez konzervansov, vzeto iz okolice in ob pravem času v pravih količinah.

S kulturo prehranjevanja je povezano tudi vedenje:

  • kaj in kdaj vzeti, zanimanje za način pridelave,
  • kako ter v kakšnih kombinacijah koristiti (in zakaj: npr.: zakaj fižolovi juhi dodati šetraj?), da bo učinkovito in telesu nadomestilo manjkajoče,
  • kako do sodobnih kulinaričnih kreacij na temeljih zgodovine,
  • za oko privlačnih jedi in poznavanja zgodovine v odnosu do sodobnosti,
  • kako porabiti čim več ali vse, oz. zavreči čim manj hrane.

H kulturi prehranjevanja prav tako sodi postopek priprave, pogrinjek, razlaga ob postrežbi ter proces hranjenja. Predvsem pa v vse – svetovno kulturo prehranjevanja vedno bolj prištevamo hranjenje z lokalno značilnimi jedmi, kamor koli že gremo, saj tam najbolj ustrezajo našemu okusu in potrebam. Za omenjeno si upamo trditi, da sodi med bolj »vroča« svetovna prizadevanja in debate. Namen projekta je dvigniti kulturo prehranjevanja mladostnikov in vplivati na njihovo mišljenje o zdravi prehrani, spodbuditi uživanje zdrave hrane iz okolice, predvsem zelenjave in sadja, opustiti poseganje po jedeh »v ovitkih« in skozi otrokom zabavne aktivnosti ter vsebine doseči veselje do ustvarjanja v kuhinji in širjenja zdravih informacij med lastno generacijo. Z drobnimi koraki želimo povečati ozaveščenost vseh vpletenih v proces prehranjevanja otrok, podati razumljive vzroke in posledice uživanja zdrave hrane ter jedi vplesti v otrokov domač ali šolski vsakdan.

(Povzeto po navodilih za sodelovanje v projektu, Anka Peljhan)

V petek, 25. 1. 2019, smo Gabrijela, Anže, Matija, Anže in Hana, ki smo člani kuharskega krožka, petošolcem skuhali kosilo. Glavna jed je bila enolončnica s kolerabo, za poobedek porova omleta, nazdravili pa smo z domačim čajem z bezgovim sirupom.

Četrtošolcem smo skuhali repo tropinko, krompir v srajčici in skutni namaz 15. februarja. Delo je potekalo tekoče, saj smo vsi obvladali osnovne kuharske veščine: lupljenja krompirja, sekljanje česna in peteršilja, sestavljanje mineštre in priprave namaza. Trudili smo se Gabrijela, Saša, Said, Zoja Mura in Oskar. Učenci so bili nad našimi jedmi navdušeni in so nam v zahvalo podarili spominsko knjigo z vtisi.

8. marca smo Hana, Erna, Tadeja, Rok in Tomaž kuhali brzoto (ohrovtovo mineštro) in jogurtove miške. Delali smo po receptu in pod budnim očesom naše mentorice Marjetice Stopar. Nekaj težav je bilo z lupljenjem krompirja, malo se je zapletlo pri pripravi mase za miške, a na koncu je bilo vse izvrstno. Šestošolci, ki so bili tokrat povabljeni, so nas pohvalili in hitro izpraznili pladnje z miškami in skodelice z mineštro.

Z veliko vaje bomo v prihodnosti postali pravi mojstri. Zadnjič pa smo kuhali 11. aprila v Novi Gorici, v trgovskem centru Qulandija skupaj z ekipama iz Brd. Skuhali smo repo in kolerabo. Našo stojnico je obiskalo kar precej ljudi. Z veseljem smo jim postregli, oni pa so občudovali našo spretnost.

Člani kuharskega krožka smo se veliko naučili. Pripraviti znamo deset minešter, prikuh, mesa in solat, speči znamo raznovrstno pecivo, pripraviti pogrinjke, postreči in pospraviti za seboj. To je tisto, kar bomo v življenju potrebovali, tako, da je to prava šola za življenje. Izkazali smo se tudi pri pogostitvi ob odprtju razstave Kraj direndaj, kjer smo po mnenju nekaterih »pripravili mizo kot za poroko.«

Čaka nas še ena težka naloga, a smo prepričani, da znamo in zmoremo. O tem pa kdaj drugič.

Člani kuharskega krožka z mentorico Marjetico Stopar

22.4. – Dan Zemlje

Z 9. in 10. razredom OPP NIS smo pri naravoslovju obravnavali temo o onesnaževanju okolja. Pri tem so postali učenci precej kritični, zato sem jih spodbudila, naj iščejo rešitve. Tako je najprej nastal plakat na temo: LOČEVANJE ODPADKOV NI edina REŠITEV, nato pa naša razredna zaveza, da se bomo do konca šolskega leta IZOGIBALI PLASTIKI, tako doma, kot v šoli. Odločili smo se, da bomo pri malici namesto plastičnega pribora uporabljali svojega – kovinskega, namesto soka v embalaži bomo raje pili vodo ali čaj v lončku ali kozarcu, odpovedali smo se tudi številnim vrečkam za sadje itd. K sodelovanju smo povabili tudi kuharice, ki se trudijo po svojih močeh, vendar priznati moramo, da se vsej tej plastiki ni tako lahko upreti.
Vendar mi vztrajamo pri svoji odločitvi in kličemo: “TRUDILI SE BOMO DALJE!”.
Učenci in učiteljica 9. in 10. razreda OPP NIS

REGIJSKO TEKMOVANJE MLADIH TEHNIKOV OŠ PP NIS

Na sončen dan, 18. 4. 2019, smo se nekateri učenci višjih razredov  OPP NIS, udeležili regijskega tekmovanja mladih tehnikov v Tolminu.

Polni pričakovanj, zagnanosti in tekmovalnega duha smo se soočili z različnimi nalogami obdelave papirja, blaga, kovine, lesa in sestavljanja konstrukcij iz Lego education.

Na tekmovanju smo morali pokazati natančnost, potrpežljivost, kreativnost in iznajdljivost, da smo lahko ustvarili zahtevan izdelek.

Vsi smo se pri nalogah izkazali, še posebej pa Miha Kovač, ki je osvojil 1. mesto v konstrukciji iz Lego eduaction in Doris Sedej 2. mesto v obdelavi papirja. Oba se bosta udeležila državnega tekmovanja mladih tehnikov 10. maja v Ljubljani.

Predavanje o pomembnosti telesne dejavnosti in prehrane

Redno gibanje je pri otrocih zelo pomembno, saj zelo vpliva na njihov razvoj. Če otroku gibanje predstavimo skozi igro, mu pomagamo, da gibanje sprejme kot zabavo, s čimer ga obenem dodatno motiviramo.

V ponedeljek, 11.3.2019 je potekalo na naši šoli predavanje izr. prof. dr. Jerneja Pajka, dr.med., sprecialista nefrologa in specialista internista. Predavanja se je udeležilo 90 staršev, ki so z zanimanjem sledili predavanju. Na koncu se je razvila zanimiva razprava glede pomembnosti gibanja in prehranjevanja. Predavanje je potekalo v sklopu projekta Veter v laseh – s športom proti zasvojenosti, katerega nosilec je Športna unija Slovenije.

Projekt socinancirata Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije in Fundacija za šport. Program je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Več o projektu na povezavi: Veter v laseh

Orodna vrstica za dostopnost