Skoči na glavno vsebino
Select Page

Podrobnosti dogodka

  • Datum:

Iza-vabilo

S knjižnim delom Zate, Monika se predstavlja Iza Kranjc, mlada pisateljica iz Ajdovščine, učenka 9. razreda Osnovne šole Danila Lokarja.

Njeno zgodnje otroštvo so zaznamovale knjige, ki jih še vedno rada prebira. Obenem sama zapisuje zgodbe, ki jih v večini tudi ilustrira. Na pobudo učiteljice je eno takih zgodb poslala na literarni natečaj Z domišljijo na potep. Njena Zlata ptica je bila leta 2012 nagrajena in izdana v knjižni obliki v nakladi 100 izvodov. Knjiga z naslovom Čokoladka je izšla v okviru istega natečaja leta 2013 v enaki nakladi. Naslednja zgodba – Southmoor Park ni izšla v knjižni obliki, bila je objavljena v spletni čitalnici.

V mladinski pripovedi Zate, Monika avtorica predstavi življenje mlade osebe, ki se trudi ostati otrok, pa tudi obdržati svojo družino. Ugoditi hoče materi, ki se ukvarja s tegobami brezposelnih. Sama si želi biti uspešna in priljubljena v šoli, imeti vsakdanje najstniško življenje. Toda ves čas se počuti, kot da ji vse polzi iz rok in se ji vse, kar si dobrega želi, izmika. Monika si želi biti slišana in ne vedno odgovorna za vse, kar se doma dogaja. Konec ni predvidljiv in vse zgodbe se ne razpletejo do konca. Se pa junakinji izriše ob koncu zgodbe na obrazu nasmeh neizmerne sreče. Kar je pri otroku, majhnem ali velikem, nekaj najlepšega in neprecenljivega.

(Skupno 144 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost