Skoči na glavno vsebino
Select Page

POUK NA SKIROJU

Učenci 6e razreda smo obeležili teden mobilnosti in izvedli pouk na skirojih. Najprej smo se popeljali do Pal. Tam si je vsak narisal svojo hišo, kjer je bila njegova baza. Na glavni točki na oddaljenem koncu igrišča smo dobivali naloge iz matematike in slovenščine, ki smo jih reševali v svojih hišah. Če smo jih prav rešili smo preverili pri »inšpektorju« na drugem koncu igrišča in od njega dobili namig za skrivno geslo dneva. Seveda smo se morali med vsemi temi točkami voziti na skiroju. In seveda niso bile vse tako zelo blizu. Kaj ni v tem poanta mobilnosti? 😊

Po uri in pol trdega fizičnega in miselnega dela smo le razbrali geslo dneva: OSNOVNA ŠOLA DANILA LOKARJA IN TEDEN MOBILNOSTI STA ZAKON!

Nacionalni mesec skupnega branja v 3. razredih

Tretješolci smo se odločili, da bomo poskušali med 8. septembrom (mednarodni dan pismenosti) in 8. oktobrom 2023 v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja čim več brati in iskati zaklade, ki se skrivajo v knjigah.

Našo obljubo smo začeli izpolnjevati, ko smo v učilnice povabili šolsko knjižničarko Natašo Markič. Ta nam je predstavila življenje in delo Franceta Bevka. 17. septembra praznujemo dan zlate knjige. Na ta dan se je leta 1890 rodil in leta 1970 umrl slovenski pisatelj France Bevk, ki je dejal, da je “dobra knjiga zlata knjiga”. To je tudi začetek tekmovanja za bralno značko. Šolska knjižničarka nas je povabila, da obiščemo šolsko knjižnico, kjer lahko vsak učenec najde zanimivo knjigo ali pesniško zbirko ter jo predstavi sošolcem v okviru tekmovanja za bralno značko.

Še širši nabor knjig pa nam ponuja Lavričeva knjižnica Ajdovščina, ki je letos skupaj z Občino Ajdovščina poskrbela, da bomo lahko z branjem kar se da hitro začeli. Vsak tretješolec je dobil v dar knjigo Mateje Gomboc z naslovom Maks. Hvaležni smo jim za prejeto knjigo in obljubljamo, da nas bo ta še dodatno motivirala za širjenje bralne kulture med vrstniki.

V nacionalnem mesecu skupnega branja se bomo aktivno priključili tudi vseslovenski akciji medgeneracijskega branja, ki letos poteka pod geslom: Pokloni čas, polepšaj dan!

Če bi radi tudi sami izvedeli, kateri tip bralca ste, lahko preverite to preko kviza. Naj vam branje prežene skrbi in slabo voljo!

                                                                                                        Tretješolci

BALE SENA ZA PRIZADETE V POPLAVAH

V poplavah v avgustu so bile prizadete tudi številne kmetije. Mnogim so voda in plazovi odnesli vso krmo in uničili travnike na katerih pripravljajo krmo za svoje živali. V pomoč so se združili kmetje iz vse Slovenije in v ta namen darovali bale sena, ki bodo kmetijam nadomestile uničen pridelek. Tudi kmetje iz Ajdovščine in okolice, kjer je bila letošnja košnja obilna, so darovali že precej bal sena.

Prav z namenom pomoči prizadetim je bil pokošen tudi travnik pri OŠ Danila Lokarja Ajdovščina.

Dobrodelni akciji so se priključili tudi učenci naše šole, ki so bale okrasili s svojimi likovnimi umetninami in pripisali dobre želje.

Vse skupaj bo odpeljano in razdeljeno v občini Solčava.

Hvala vsem sodelujočim učencem in njihovim mentoricam za lepo gesto.

Varna pot do šole v Lokavcu

Na cesti, ki poteka mimo šole v Lokavcu, potekajo gradbena dela, zato je dostop do šole otežen. Pot, ki so jo učenci običajno uporabljali, v tem času ni varna, zato morajo uporabljati pot, ki poteka mimo dvorane Edmunda Čibeja v Lokavcu. 

 

POHOD NA ČAVEN

Učenci 6. in 7. razreda OPP smo na pohod se podali,

S Petarji smo dobro se spoznali.

Smo skupaj hodili v strm in breg,

Oh, kako prijal takrat bi lanski nam sneg.

 

Pa smo ponosni stopili na Čaven,

Čeprav žulj na nogi ni nič bil zabaven.

Pa ob lepotah narave pozabi se hudo

Ko skup opazujemo slovensko to čudo.

 

Spesnili učenci 6.e razreda OPP NIS

 

Jesenski pohod na plaz Slano blato nad Lokavcem

V petek, 8. 9. 2023, smo tretješolci odšli na že tradicionalni jesenski športni dan na plaz Slano blato nad Lokavcem. Pri podružnični šoli v Lokavcu so se nam pridružili še lokavški vrstniki in skupaj smo se odpravili proti našemu cilju.

Pri cerkvici sv. Urbana smo pomalicali, se poigrali in se družili. Po pavzi smo se spustili še na plaz in prisluhnili razlagi o nastanku in sanaciji plazu.

Pot v dolino je hitro minila, prijetno utrujeni smo se strinjali, da je bil lep športni dan.

Pohod četrtošolcev v Budanje

V petek, 8. 9. 2023, smo se četrtošolci odpravili na pohod izpred šole Danila Lokarja Ajdovščina mimo Šturij do Žapuž, kjer smo zavili v Kožmane in nadaljevali pot do Dolge Poljane. Tam smo se ustavili in odžejali. Nato smo pot nadaljevali do Športnega parka Budanje. Pomalicali smo in se nato med seboj družili. Dečki smo igrali nogomet, deklice Med dvema ognjem, nekateri so se lovili in se igrali na igralih. Po končanih športnih aktivnostih smo se odžejali in odpravili proti domu.

Zadovoljni in prijetno utrujeni smo se vrnili po isti poti do šole.

Četrtošolci

Pohod v Vipavski Križ

Torkovo jutro nas je vabilo v naravo. Drugošolci smo se odpravili na pohod proti Vipavskemu Križu.
Prešeren smeh in razigran klepet je spremljal našo ubrano hojo…

Sprejem prvošolcev

Po deževnem tednu, ki je prekinil poletno vročino, smo v petek pred našo šolo pričakali 61 prvošolcev.  Kljub rahli zaskrbljenosti, jim je nasmeh na obrazu pričaral veselje. Petošolci so jim nadeli zapestnice, to so bile vstopnice za prvi razred. Poleg velikih šolarjev, ki so jih sprejeli s pesmijo, in ravnateljice, ki jih je pozdravila, so jih pričakale še velike živali, ki so se med počitnicami naselile v našo šolo. Zaradi njih je še gospa Damjana mislila, da je prišla v Afriko. Pa so jo prvošolci hitro poučili, da je prišla v šolo. Skupaj so nato ponovili znanje števil in dni v tednu ter zapeli in zaplesali. Ker so vse znali, jih je pospremila na vlakec, ki jih je odpeljal po razredih. Tam so se pozdravili, spoznavali in posladkali s kolački.

Veselje naj se širi vse dni do naslednjih počitnic.

Domišljijska zgodba s kamenčki

UKRADEN SIR

V trgovini sem kupil sir. Poklical sem mamo, naj pelje psa na sprehod. Takrat sem na nebu zagledal zvezdni utrinek in si zaželel, da bi srečal zlato ribico, ki bi mi izpolnila tri želje.

Pol neba je bilo obsijanega s soncem, pol posutega z zvezdami. Zagledal sem vodnjak, v katerem je plavala zlata ribica. Žal pa je bila na steni vodnjaka razpoka. Prijel sem kladivo in naredil še večjo luknjo. Zagledal sem bumerang. Ko pa sem prišel bliže, sem videl, da to ni bumerang, ampak lok. Za njem se je skrivala punčka iz cunj. Na nebu sem opazil, da prihaja nevihta. V vodnjaku pa se je zalesketalo zlato. Kar naenkrat sem vstopil skozi vrata, na katerih je bil rak. Zaradi nevihte je hitro zlezel skozi okno. Zunaj pa je začelo snežiti. Šel sem v gozd in tam našel šolo, kjer so bile same kače. Pred njo pa je bil posajen samo en korenček, ki ga je jedel črv. Zaželel sem si, da bi jedel pico in ga opazoval. Kar naenkrat je bila pred menoj še mala hiška, v njej pa poseben diamant, na katerem je bila pojoča hobotnica. Njeno petje mi je bilo tako všeč, da so se mi orosile oči. Dovolj je bilo. Poklical sem mamo, naj me pride iskat v šolo, ker sem bil ves v strahu. Prišla me je iskat s psom. Takrat sem končno imel čas, da za malico pojem sir, ki sem ga kupil v trgovini. Žal pa me je prehitel pes in ga pojedel.

Danes je bil res nenavaden dan.

Domišljijsko zgodbo so napisali učenci 8. in 9. razreda OPP NIS

Dostopnost