Skoči na glavno vsebino
Select Page

16. november

MEDNARODNI DAN STRPNOSTI – DAN ZA STRPNOST IN PRIJATELJSTVO

Ob mednarodnem dnevu strpnosti smo se  učenci 3. razredov v podaljšanem bivanju pogovarjali o strpnosti in izpostavili temo letošnjega projekta STOP SOVRAŽNEMU GOVORU. Poslušali smo pravljico z naslovom Drugačen ter likovno ustvarjali.  Družili smo se z učenci OPP NIS. S kamišibajem smo jim predstavili pesmi o živalih in ob koncu srečanja ob petju pesmi »Simama, kaa« še zaplesali.  Naslednji dan smo na tekaški stezi sodelovali v športnih igrah in poligonu. Dejavnosti ob dnevu strpnosti so potekale preko celega tedna. Zaključili smo jih z obiskom pri učencih OPP NIS, kjer smo igrali družabne igre in jim podarili zapestnice prijateljstva, ki smo jih učenci tretjih razredov izdelali v času podaljšanega bivanja.

Učence prvega in drugega razreda podaljšanega bivanja nas je zgodba Drugačen popeljala k pogovoru in razmišljanju o sprejemanju drugih. Zgodbo smo likovno poustvarili.

Tudi učenci 4. in 5. razreda smo se v času od 13. do 17. novembra pri urah podaljšanega bivanja pogovarjali o strpnosti. Raziskali smo, kako je nastal Mednarodni dan strpnosti in poiskali, kaj o njej mislijo svetovni misleci. Napisali smo, kaj strpnost pomeni nam in se poizkusili v pisanju pesmi na to temo. Tudi mi smo prisluhnili zgodbi pisateljice Kathryn Cave z naslovom Drugačen. Pogovarjali smo se o vsebini in našem odnosu do ljudi, ki so drugačni. Poiskali smo misli o prijateljstvu in na šolskem igrišču skupaj z ostalimi oddelki podaljšanega bivanja oblikovali krog prijateljstva. Posebno pozornost smo namenili temi letošnjega projekta, v katerega smo se vključili, STOP SOVRAŽNEMU GOVORU – SPOŠTUJMO RAZLIKE MED NAMI, katerega avtor je Društvo za strpne odnose EKSENA. Ustvarili smo zgodbe v obliki stripov in teden zaključili s šolsko himno: »Pridi prijatelj, podaj mi roko, bodi ob meni in dobro ti bo. Pravi prijatelj zate vse da, utrže še zvezdo z neba.«

Vse, kar smo v tem tednu delali, smo predstavili na šolskem panoju in prišli do zaključka, da so strpnost, sprejemanje drugačnosti in prijateljstvo zelo pomembni v našem vsakdanu, če želimo, da se mi in drugi dobro počutimo ter da je pogovarjanje in razmišljanje o teh temah potrebno vsak dan ne le v tednu mednarodnega dne strpnosti.

Učenci in učiteljice OPB (1., 2., 3., 4. in 5. r ter OPP NIS (1., 2. in 3. r)

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost