Skoči na glavno vsebino
Select Page

Mesec, v katerem praznujemo kulturo, je bil pester tudi v šolski knjižnici.

Pripravili smo razstavo del pesnika Franceta Prešerna in objavili imeni nagrajencev Prešernove nagrade ter nagrade Prešernovega sklada. Med prejemniki slednje je tudi pravljičarka Anja Štefan.

 

Razstavljena dela Anje Štefan v šolski knjižnici.

 

Na povezavi, pridobljeni 18. 2. 2022, s spletne strani https://youtu.be/M5OJw7-7VG8, lahko prisluhnete njenemu razmišljanju o pomenu umetnosti in kulture.

Z učenci 3. razreda, ki so se nekaj časa  šolali na daljavo, smo izvedli prek Zoom-a skupno uro o Francetu Prešernu.

Z učenci 2. in 3. razreda, ki obiskujejo OPB, smo si ogledali razstavljena dela Anje Štefan. V novem bralnem kotičku so prisluhnili  njeni avtorski pravljici z naslovom Zajčkova hišica. Po poslušanju  zgodbe so učenci hitro ugotovili, da je osnovna tema pravljice prijateljstvo. Nastale so čudovite ilustracije, ki krasijo pano pred šolsko knjižnico.

Bralni kotiček z ilustracijami Hane Stupica kar vabi k branju.

Zajčkova hišica v očeh najmlajših poslušalcev.

 

Na slovenski kulturni praznik se je obeležilo tudi dan varne rabe interneta, medtem ko je tej temi posvečen celoten mesec. Letos so se organizatorji posvetili zavajajočim vsebinam, spletnim prevaram in lažnim informacijam.  V šolski knjižnici se je pripravilo priročno razstavo leposlovnega in poučnega gradiva, ki obravnava internet v najširšem smislu. Z učenci, ki obiskujejo 9. r  OPP NIS, smo si razstavljene knjige pogledali in na primerih ugotavljali, kaj sodi med poučno literaturo, priročnike in kaj med zgodbe, romane.

 

Učenci, ki so v mesecu februarju obiskali šolsko knjižnico, so lahko izbirali tudi med razstavljenimi knjigami, ki so v prejšnjem letu prejele znak zlata hruška, zlata hruška.

Nekaj knjig, ki so med prejemnicami znaka kakovosti zlata hruška.

Spomnili smo se tudi pisateljice Ele Peroci, ki se je rodila pred 100. leti. Pripravili smo razstavo njenih slikanic in knjig, ki so na policah za starostno stopnjo cicibani.

Uro, posvečeno Eli Peroci, se je izvedlo z učenci 5./6. OPP NIS.  Pisateljice na fotografiji niso poznali, prepoznali so njeno največkrat natisnjeno knjigo Muco Copatarico in književno junakinjo, lutko iz omenjene knjige. Ob predstavitvi njenega življenja smo si pomagali z zemljevidom Slovenije za lažjo prostorsko orientacijo.

Ela Peroci in Muca Copatarica.

Razstava del Ele Peroci.

V čitalnici so učenci poslušali  pravljico o muci Copatarici,  da so kasneje lažje rešili delovni list. Ob koncu ure je sledila še izposoja knjig.

Na novih sedalnih vrečah je bila tudi pravljica zanimivejša.

 

Mobilne razstavne police v šolski knjižnic so gostile tudi knjige, ki so izšle v zbirki Sinji galeb. Le-ta v letošnjem letu praznuje visoko obletnico izhajanja. Kar 70 let založba Mladinska knjiga  s knjigami v tej zbirki navdušuje bolj zahtevne bralce.

Knjige domačih in tujih avtorjev, ki so izšle v zbirki Sinji galeb.

Pred zimskim počitnicami smo z učenci 9. razreda spoznali še eno vrsto knjižnice. Tradicionalno smo obiskali srednješolsko knjižnico. Na obisku so učenci spoznali razlike med našo, šolsko knjižno, splošno knjižnico v kraju ter srednješolsko knjižnico. Izkušnjo z obiska so devetošolci povezali z dnevi odprtih vrat ter informativnimi dnevi za vpis v srednje šole, ki so se pred kratkim odvijali prek spletnih aplikacij.

Želiva vam lepe zimske počitnice in veliko družbe z dobro knjigo,

 

knjižničarki Nataša in Damijana

 

 

(Skupno 105 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost