Skoči na glavno vsebino
Select Page

Pomoč v stiski

Vlada RS je sprejela izredni ukrep proti širjenju koronavirusa, in sicer prekinitev pouka od 16. 3. 2020 do preklica v vseh šolah v RS.

Šola je uradno zaprla svoja vrata in v tem času vzpostavila pouk na daljavo. Pri tem moramo vsi udeleženci izobraževanja sprejeti takšen način dela kot obvezni del izobraževanja. Biti moramo razumevajoči in strpni drug do drugega.

Če smo v stiski, se obrnimo na družinske člane, prijatelje, sošolce, razrednika, učitelje, svetovalno službo in vodstvo šole. Lahko pokličete TOM telefon na številko 116 111 ali Klic v duševni stiski na številko 01 520 99 00.

Psiholog doktor Kristjan Musek Lešnik je na spletnem predavanju z naslovom Kako ohraniti optimizem in znižati raven stresa povedal naslednje:

Potrebno je omejiti stresorje, se ukvarjati s stvarmi, ki nas sproščajo, ohranjajmo stike z nam pomembnimi ljudmi, ohranjajmo dnevno rutino, omejimo »čas za paniko« in iščimo pozitivne novice, pomagamo si s humorjem, gremo v naravo, če s tem ne kršimo


STRESOR je lahko karkoli, kar oseba občuti kot obremenitev, izziv ali zahtevo.

Dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin je dovoljen le v občini stalnega ali začasnega prebivališča (4. člen). Za območje posamezne lokalne skupnosti lahko župan s sklepom, ki se javno objavi, določi način in pogoje dostopa ali prepove dostop na določene javne kraje in površine v občini.

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju se v okviru izjem iz 3. in 4. člena dovoljuje tudi skupinam oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva in če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin …

Pridobljeno 3. 4. 2020 s spletne strani: https://www.gov.si/novice/2020-03-29-od-polnoci-prepoved-gibanja-izven-obcine-stalnega-ali-zacasnega-prebivalisca/


vladnega odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji, ter prepovedi gibanja izven občin, ki je objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok je začel veljati 30. marca 2020 ob 00.00 in bo veljal do preklica.

Na kakšen način ohraniti optimizem in znižati raven stresa?

Tako, da čim več časa in energije porabimo oziroma namenimo ljudem, ki jih imamo radi in stvarem, ki nas sproščajo.

V svojem zaključnem delu je poudaril, da je vse odvisno od nas samih.

 

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost