Skoči na glavno vsebino
Select Page

V oddelku podaljšanega bivanja za 5. razred nam je novo koledarsko leto ponudilo priložnost, da se ozremo nazaj v november, ko smo svoj čas med drugim namenili tudi dejavnostim na temo strpnosti. Naj spomnimo, da je  Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) 16. november razglasila za mednarodni dan strpnosti. Izobraževalni center Eksena je v ta namen pripravil projekt Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo, s častnim pokroviteljstvom pa ga je podprl tudi predsednik državnega zbora, dr. Milan Brglez.

Pri projektu so sodelovali tudi učenci OPB (4. in 5. razred). Izvedli smo delavnico na temo prikrite nestrpnosti – ignoriranje in izključevanje, učenci pa so svoje razmišljanje predstavili skozi zgodbe, plakate, pesmi … Izdelke, ki so najbolje prikazovali prikrito nestrpnost, smo poslali v državni zbor in držali pesti, da bo kateri izmed njih izbran za razstavo.

V petek, 19. januarja, so nam iz Izobraževalnega centra Eksena poslali seznam izbranih izdelkov in ponosni smo ugotovili, da je med njimi tudi izdelek naše učenke.

Tonia Gregorič, ki obiskuje OPB 5. razreda, si je s svojo zgodbo o osličku Ferdinandu priborila mesto na razstavi, ki bo v preddverju velike dvorane državnega zbora na ogled od 22. do 26. januarja 2018.

Čestitke in obilo strpnosti in ustvarjalnosti tudi v prihodnje.

Tina Brecelj, mentorica

 

OSLIČEK FERDINAND

Osliček Ferdinand je sedel v klopi in pisal nalogo. Danes je čistil za osličkom Mihom, ki je že večkrat zahteval, da pobira ostanke za njim. Teh krutosti ne zaupa nobenemu, saj se Mihe boji. Ko se zjutraj usede v klop, mu Miha izmakne stol in Ferdinand pade. S krožnika mu jemlje hrano, pod mizo ga brca in spotika na poti domov. Nekega dne je Miha brisal in pobiral ostanke za svojim starejšim bratom. Spotikal ga je in brcal. Takrat pa se je Mihu posvetilo, da se tako počuti tudi Ferdinand. Opravičil se mu je za vsa dejanja, katera mu je storil. Od tistega dne dalje sta najboljša prijatelja.

NAUK TE BASNI JE: Ne delaj drugemu tistega, česar nočeš, da drugi stori tebi.

(Skupno 147 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost