Skoči na glavno vsebino
Select Page

Sončna sobota je bila kot nalašč za izvedbo prvega izleta planinskega krožka v sodelovanju s Planinskim društvom Ajdovščina.

Zborno mesto je bilo ob 7.40 na avtobusni postaji v Ajdovščini. Prešteli smo se in ugotovili, da nas je kar precej, številka se je ustavila pri 28 udeležencev. Približno polovica nas je prihajalo iz OŠ Danila Lokarja, kar je za prvi izlet odlična številka.

Razporedili smo se po avtomobilih in se odpravili na pot proti Krasu. Pot nas je vodila v Branik, skozi Štanjel do Dutovelj, kjer smo zavili v smeri vasi Pliskovice. Pliskovica je bila tudi izhodišče našega planinskega izleta.

Po uvodnih besedah smo krenili na našo pešpot. Zanimivo, začeli smo s spustom in ne z vzponom. Spuščali smo se do Kala Mlačna, kjer je manjše jezero oz. kal z vodo, ki je včasih služil za napajanje živine. Danes je le kot močvirnato jezero bogato z raznim rastlinjem.

Hodimo naprej po gozdni makadamski poti in po dobri uri hoda le zapustimo makadamsko cesto ter se podamo na vzpenjajočo stezo, ki nas je vodila po predelu Žekanca proti vrhu našega cilja.

Za vzpon smo pod vrhom izbrali desno neoznačeno pot, ki je bila bolj ozka in strma in nas je vodila po strmem pobočju pod vrhom Monte Lanara, kjer smo tudi za kratek čas prečkali državno mejo med Slovenijo in Italijo. Otroci so se čudili italijanskim markacijam in oznakam. Po približno dveh urah s krajšimi postanki nas noge le prinesejo na naš vrh Volnik/Monte Lanaro.

Na vrhu so otroci odhiteli na lesen balkonski podest, kjer se nam je prikazal razgled na sosednje vrhove (Nanos, Čaven, Sveta Gora,…). Alpe so bile žal v megli, zato smo opazovali le nižje vrhove, ki so se razdajali v jasnem in toplem vremenu.

Po daljšem oddihu in malici je sledil čas za sestop. Smer spusta smo si malce podaljšali saj smo krenili po italijanski strani mimo Njivic in se šele kasneje priključili poti vzpona. Hitro izgubljamo na višini in kmalu dosežemo jezerce Kala Mlačna. Sledil je še 15 minutni vzpon do vasi Pliskovica, kjer so nas čakali avtomobili.

No pa smo spoznali še en del našega ozemlja, ki je bil za večino udeležencev nepoznan.

Zahvala gre vsem, ki ste zaupali vodenje izleta, saj smo skupaj pričarali čudovit planinski dan.

(Skupno 3 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost