Skoči na glavno vsebino
Select Page

Učenci 5. razredov smo v sredo, 15. 5. 2024, imeli tehnični dan. Odpravili smo se v Ljubljano in dopoldne preživeli v Narodnem muzeju Slovenije.  Ob prihodu smo dobili učne liste, ki smo jih samostojno reševali. Sami smo iskali odgovore s pomočjo  razstavljenih predmetov in njihovih razlag. Spoznali smo, da muzej stoji že več kot 200 let. Osvežili smo naše znanje in ponovili zgodovinska časovna obdobja. Muzej je poln tudi najdb iz kolišč, ki prikazujejo način bivanja na Ljubljanskem barju. Videli smo več metrov dolg deblak, s katerim so se prevažali. Zanimivi so bili inštrumenti, s katerimi so si krajšali čas ter orodja in orožja, ki so jih uporabljali. Spoznali smo drugačen način kupovanja dobrin. Z veliko barantanja nam je uspelo baker prodati in v zameno dobiti amulet ter kos usnja. Razstavljena je tudi  situla z Vač, ki ima na zunanji strani zanimive motive v treh pasovih. Raziskali smo pomen le-teh. V muzeju je razstavljenih tudi veliko glinenih posod. Prav iz te surovine pa smo imeli tudi mi priložnost izdelati kalup, v katerega smo vlili mavec. Tako smo si izdelali svojo sekiro.  Predstavljena je tudi Emona in Rimljani iz časa cesarja Trajana, vitezi in viteški meči. Za konec smo videli še čisto pravo mumijo. Ob vrnitvi v šolo smo učne liste pregledali ter ovrednotili svoje delo. Gospa Ksenija nam je predstavila knjigo Vesne Kamin Kajfež in Tomislava Kajfeža, Jure in mumija, ter si ogledali fotografije sarkofagov, ki so postavljeni na pokopališču v Vipavi.

Vtisi petošolcev iz tehničnega dne:

V muzeju je bilo zelo zanimivo. Veliko smo izvedeli o zgodovini. Všeč mi je bila mumija. Kiparili smo in si izdelali sekirico. Reševali smo liste, ki so bili zelo zanimivi in poučni.

Polona in Beti

 

V muzeju smo si ogledali predmete iz časa Rimljanov in koliščarjev. Bilo je zelo zanimivo, saj so nas predmeti popeljali skozi zgodovino.

Megi, Ajda in Hana

 

Naučil sem se, da so se v preteklosti preživljali s surovinami, ki jim jih je ponudila narava. Zanimivi so mi bili meči vitezov, saj so imeli na njih amulete.

Denial

 

V muzeju smo veliko ustvarjali in se naučili veliko novega. Videli smo mumijo in se skozi vsako obdobje poglobili. Izdelali smo majhno rezilo. Všeč mi je bila tudi vaška situla, ki je z Vač. Deblak ali drevak ni manjkal, dolg je  9 m. V muzeju je tudi najstarejše glasbilo, ki je izdelano iz kosti jamskega medveda. Izvedel sem, da je neandertalec eden izmed naših prednikov. V muzeju mi je bilo zelo všeč in bi  z veseljem šel še enkrat.

Luka

 

Meni je bila všeč mumija. Naučil sem se, da je Anton Lavrin pripeljal v Slovenijo staro egipčansko mumijo.

Edvin

 

V muzeju sem se naučil, kako so lovili hrano. Všeč mi je bilo,  kadar smo delali sekire in gledali mumijo.

Elijon

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost