Skoči na glavno vsebino
Select Page

Nagrado Kristine Brenkove za najboljšo izvirno slovensko slikanico je bila letos podeljena slikanici Pručka (GZS, 2023).

                                                

Slikanica Pručka, ki sta jo soustvarila Rok Tkavc in Sabina Šinko, izšla pa je pri založbi KUD Sodobnost International leta 2022, je sporočilno izrazito večplastna pripoved o deklici Sofiji in njenem zvestem prijatelju Parsifalu Hrabrem, s katerim sta neločljiva pustolovca. A za kakšno pustolovščino v resnici gre v slikanici? Po maminem odhodu na pot mora Sofija nekaj dni preživeti pri babici in dedku, česar se sploh ne veseli in se pri njiju dolgočasi, dokler v vrtni uti ne odkrije pručke. Zdaj se začne velika pustolovščina: pručka Sofijo spremeni v najvišjo deklico na svetuv žirafo, nato z lahkoto doseže breskve na drevesu, pručka se spremeni v daljnogled, s katerim v daljavi najde svojega prijatelja Parsija ter premaga oviro na poti do njega. Ilustracije slikanice v  dogajanje opazno dopolnijo to, kar je v zgodbi le nakazano. A kaj simbolizira pručka? Predvsem moč neskončne otroške domišljije, ki odpraši pozabljeni predmet in ga spremeni v pravljičnega. In ko je Sofijin prijatelj Parsifal? Ob prvem branju se zdi, da je to psiček, toda na koncu pripovedi Sofija mamo vpraša, če bo lahko dobila psa. Je torej Parsi igrača, ki jo je v živo bitje spremenila pručka v Sofijini domišljiji, je morda le Sofiji viden domišljijski prijatelj, je njena želja? Slikanica je  pri iskanju odgovora na ta vprašanja za razlago povsem odprta; mladi bralec bo v njej začutil predvsem pomen otroške igrivosti in poguma, starejši se bo predajal odlično prikazani otroški logiki in njeni neverjetni nepredvidljivosti. Posebej je bilo pohvaljeno izvrstno oblikovanje besedila, predvsem izbiro preglednega, izčiščenega tipa črk, ki jih je oblikovalec Aleš Zupančič mestoma tudi ustrezno likovno nadgradil (npr. večkratni e v besedi vlekli) (GZS, 2023).

Vir: Gospodarska zbornica Slovenija-Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev. (23. 10. 2023). Najlepša slovenska izvirna slovenska slikanica je podeljena. https://www.gzs.si/zbornica_knjiznih_zaloznikov_in_knjigotrzcev/Novice/ArticleId/87046/najlepsa-slovenska-izvirna-slovenska-slikanica-je-podeljena

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost