Skoči na glavno vsebino
Select Page

V četrtek, 23. 6. 2022, smo v šolski knjižnici slovesno otvorili Lokarjev kotiček. Predstavlja del šolskega projekta ob 130. letnici Lokarjevega rojstva. V kratkem kulturnem programu, zasnovali sta ga šolski knjižničarki, so nastopili recitatorji iz 6. c, ki tudi prepevajo v šolskem mladinskem pevskem zboru.

Prisluhnili smo odlomku iz Lokarjeve črtice Na pot, ki govori odhodu iz domačega kraja v srednjo šolo v Gorico (današnjo Italijo). Učenci so recitirali še pesmi Toneta Pavčka Razpotje in Čudenje ter pesem Barbare Gregorič Gorenc Pot. Pevci so program obogatili s petjem šolske himne in z drugimi napevi.

dejo za Lokarjev kotiček  v šolski knjižnici je podala šolska knjižničarka, ga. Nataša Markič. Realizirala jo je s pomočjo likovne pedagoginje, ga. Nataše Rupnik, in šolskega hišnika Aleša Bolka.  Slednji je izdelal  kovinsko  obeležje v obliki kroga.  Simbolizira Lokarjevo neskončno pisanje o njegovih treh temah: domovini, naravi in materi.

Pet fotografij nam je izdelalo lokalno tiskarsko podjetje Grafika Kržič. Njihove originale  ima v svojem arhivu Lavričeva knjižnica.  Ga. Rupnik je predlagala motive, dimenzije in material zanje.  Predstavljajo pisatelja samega, notranjost in zunanjost hiše, v kateri je živel, ter njegove prijatelje. Ena izmed fotografij prinaša podatke  o  njegovem življenju in delu.

Obeležje v obliki kroga dopolnjujejo izdaje Lokarjevih del. Šola je že pred leti ponatisnila Lokarjevo delo Srnjaček. Lavričeva knjižnica je izdala Lokarjeve Dnevniške zapise, delo Ajdovski Lokarji in 1. svetovna vojna ter knjigo Tri novele.  Vsa dela nam je tudi prijazno podarila.  V tem koledarskem letu na šoli načrtujemo še izid dvojezične črtice Na pot.

Novo Lokarjevo obeležje kot mala stalna razstava je takoj zaživelo z vodenimi ogledi pri urah slovenščine. Učenci so bili ob ogledu navdušeni.

Zapisali šolski knjižničarki Damijana Dolenc in Nataša Markič

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost