Skoči na glavno vsebino
Select Page

Izobraževalne oddaje

Če imate na TV možnost ogleda nazaj, si lahko ogledate naslednje oddaje:

  • V nedeljo, 15. 3. 2020, je bila na National geographic ob 21. uri oddaja Skriti dragulji Turčije.

Na zemljevidu lahko poiščete državo/območju in ji določite geografsko širino in dolžino, umestite jo v podnebni pas, opazujte reliefno oblikovanost in razmislite o njenem gospodarskem razvoju. Več informacij lahko dobite na spletnih straneh e-učbenikov.

  • V ponedeljek, 16. 3. 2020, je bila na TV Slovenija 1 ob 17.50 oddaja Narodni parki Slovenije: Sečoveljske soline.

Z ogledom oddaje boste spoznali zanimive soline.

 

  • 24. 3. 2020 je bila na TV SLO 2 ob 18.55 oddaja 50 knjig, ki nas je napisalo: Fran Levstik: Martin Krpan.

Lik junaka sta predstavila Boštjan Gorenc Pižama in Luka Novak.

  • 25. 3. 2020 je bila na TV SLO 1 ob 17.50 predvajana oddaja (Ne)znana poglavja slovenske zgodovine: Marija Terezija in Slovenci

V oddaji lahko spoznate veliko cesarico in njene reforme (uvanjanje krompirja, pospeševanje babiške šole, popis prebivalstva …).

  • Na TV SLO 2 je bila 26. 3. 2020 ob 20. uri oddaja z naslovom Rusija iz zraka: Obale: Od Belega morja do zaliva Zlati rog.

Oddaja vas popelje na polotok Jamal, Vranglov otok, med ognjenike Kamčatke …

V naši šolski knjižnici imamo različne izdaje povesti o Martinu Krpanu.

  • 30. 3. 2020 je TV SLO 1 ob 15.45 predvajala oddajo Slovenski vodni krog: Koprski zaliv.

V oddaji spoznate vplive človeka na biotsko raznovrstnost v Koprskem zalivu. Informacije lahko povežete z ekologijo Koprskega Primorja pri predmetu geografija.

15. 4. 2020

Zanimive oddaje, ki jih je predvajala TV SLO1 se tudi vsebinsko povezujejo z varovanjem okolja. Med njimi bi opozorila na:

  • ob 14.55 Rusija iz zraka: evropska dediščina …

V oddaji lahko prisluhnemo vzrokom za topljenje ledenika v Elbrusu, najvišjem vrhu Kavkaza, spoznamo subtropski Soči, Novo Moskvo, Kolomno na jugu, ki je znana pridelovalka žita …

  • ob 15.45 Slovenski vodni krog: Bloščica

V oddaji spoznamo Bloščico, ki je ponikalnica. Prikazano je tudi Bloško ali Volčje (ime ima po bližjem naselju) jezero, ki ima več pritokov, v njem so ščuke, krapi in tudi potočni raki. Znano je bilo že v rimskem obdobju. Poleti se v njem lahko osvežimo, pozimi pa tudi zamrzne in ob nizih temperaturah omogoča drsanje na prostem V oddaji tudi prisluhnemo ohranjenemu etnološkemu običaju, bloškemu smučanju. Opisal ga je že J. V. Valvasor.

  • ob 17.45 Gozd in podnebne spremembe

Slovenski gozdovi so podvrženi podnebnim spremembam. Zato nastajajo vetrolomi, žledolomi, več je škodljivcev … Najbolj je ogrožena smreka, ki ima plitve korenine. Postopno jo bo morala zamenjati trpežnejša bukev.

16. 4. 2020

  • Ob 14.55 Rusija iz zraka: Od Urala do severnega ledu: Sibirija

V oddaji sledimo transibirski železnici in mestom, ki so se ob njej razvili. Spoznamo Bajkalsko jezero, ki dosega globino petih Eifflovih stolpov, prostrano tajgo in tundro ter naravna bogastva Sibirije (nafta, zemeljski plin, rudnik diamantov, pridobivanje barvnih kovin). Ob tej industriji je omenjeno tudi onesnaževanje okolja.

22. 4. 2020

Ob dnevu Zemlje, 22. 4. 2020, si lahko ob 21. uri na TV National Geographic ogledate film Jane Goodal: Upanje. Znanstvenica in aktivistka razmišlja o prihodnosti in trajnostnemu razvoju na Zemlji.

 

(Skupno 116 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost