Zakon o šolski prehrani določa, da se pri organizaciji šolske prehrane upoštevajo Smernice za prehrano v vzgojno-izobraževalnih zavodih. S 1. 9. 2024 v veljavo vstopajo prenovljene smernice za prehranjevanje, ki jih bomo upoštevali tudi pri načrtovanju šolskih malic, ki jih za učence pripravljamo v naši šolski kuhinji.
Pri oblikovanju jedilnikov stremimo k zdravemu in uravnoteženemu krožniku, v jedilnike zato vključujemo:
- sadje in zelenjavo (pri vsakem obroku)
- polnovredna škrobna živila (npr. kruh iz črne, ržene, ovsene ali druge vrste polnovredne moke),
- kakovostna beljakovinska živila,
- mleko in mlečne izdelke z manjšo vsebnostjo maščob,
- vodo oz. nesladkani čaj (občasno tudi sok s 100% sadnim deležem).
Pri prehranjevanju se trudimo, da skrbimo za ustrezno higieno – učitelji skrbijo, da si učenci pred malico temeljito umijejo roke in ustrezno pripravijo mizo za malico, da je za uživanje malice dovolj časa (priporočila v smernicah navajajo najmanj 15 minut za uživanje malice) ter da le ta poteka v okolju, ki vzbuja pozitiven odnos do prehranjevanja.
Na letaku si lahko preberete več informacij o novih prehranskih smernicah.
Vodja šolske prehrane,
Tjaša Dernikovič