Skoči na glavno vsebino
Select Page

Na Osnovni šoli Danila Lokarja Ajdovščina že vrsto let v 6. razredu izvajamo tehniški dan z naslovom Varna raba interneta. Moči, znanje in ideje skupaj združujemo različni strokovni delavci: računalničar Matjaž Simonič, svetovalna delavka Nataša Čuk, šolska knjižničarka Nataša Markič, likovni pedagoginji Nataša Rupnik in Maja Štefin ter zunanji gost, terapevt  in vodja centra za zdravljenje odvisnosti v Novi Gorici, gospod Miha Kramli.

Njegovemu predavanju so v avli šole prvo šolsko uro prisluhnili vsi šestošolci. Predavanje je bilo dobro izhodišče za naslednje aktivnosti, ki so čakale učence. V drugi šolski uri so si učenci posameznih oddelkov pogledali dokumentarni prispevek na RTV Slovenija z naslovom Temna stran pametnih telefonov. Sledila je kratka razprava o slišanem in videnem v prvih dveh urah. V naslednjih treh urah so učenci krožili med učilnico, računalniško učilnico in knjižnico, kjer so izvajali različne dejavnosti. V knjižnici so učenci pod mentorstvom šolske knjižničarke v parih ali trojkah likovno utvarjali in oblikovali slogane na temo tehniškega dne (npr. Vse aplikacije zasvojijo, če jih ljudje ne omejijo.) Knjižničarka jim je predstavila poučne in leposlovne knjige, ki se dotikajo obravnavane teme in so dostopne v šolski knjižnici.

Računalničar je šestošolcem v računalniški učilnici pokazal, kako preverijo morebitni vdor v svoje elektronske račune, oblikujejo varna gesla, opozoril jih je tudi na objavljanje in pošiljanje fotografij. Naučeno znanje so na koncu upodobili v obliki infografike in izdelek shranili.

Z učenci se je v vsakem oddelku o vsebini filma in nevarnostih spleta pogovarjala tudi svetovalna delavka. Rdeča nit pogovora je bila uporaba bontona na socialnih omrežjih in o posledicah le-teh.

Pridobljeno znanje so učenci lahko kreativno izrazili tudi skozi likovne izdelke. Pri delu sta učence vodili likovni pedagoginji naše šole.

Učenci so strnili svoje misli v kratke zapise:

  • Všeč mi je bilo predavanje g. Kramlija.
  • Lepo mi je bilo, izvedela sem veliko stvari, ki jih bom potrebovala v življenju.
  • Najbolj mi je bilo všeč, ko so navajali različne primere, nas s tem opozarjali, kako nevaren je splet in kaj vse se ti lahko zgodi.
  • Najbolj všeč mi je bil dokumentarni film.
  • Nisem vedel, da igre in socialna omrežja tako zasvojijo.
  • Tehniški dan je bil zelo poučen, najbolj mi je bilo všeč v računalnici.
  • Zanimiv in poučen dan. Spoznali smo stvari, ki jih ne smemo delati na spletu.
  • Naučil sem se, kaj se zgodi, če si deset ur na pametnem telefonu ali drugih napravah.
  • Spoznala sem »temne« stvari o pametnih telefonih.
  • Ne smeš dodajati za prijatelje ljudi, ki jih ne poznaš.
  • Na spletu ne smem vsem zaupati.
  • Spoznala sem, kako preveriš vdor v svojo elektronsko pošto.

 

Tehniški dan je bil zasnovan tako, da so se učenci srečali z uporabo različnih medijev, ki jih bolj ali manj poznajo in uporabljajo. S svojimi razmišljanji so poustvarili zanje pomembne misli, ki so sporočilne in opozorilne tudi za vse ostale uporabnike sodobnih naprav in njihovih aplikacij. Na učence je pozitivno in preventivno, predvsem opozorilno, vplival gost s svojimi primeri odvisnosti in zasvojenosti s sodobno tehnologijo. Želimo si, da se bomo vsi pred naslednjim klikom vprašali, ali ga res potrebujemo, kaj z njim pridobimo/izgubimo… Razmislite o tem tudi sami.

Nataša Markič in šestošolci

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost