Skoči na glavno vsebino
Select Page

Ena izmed prioritetnih nalog Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina je razvijati odgovornost do okolja. S tem še bolj zavzeto razvrščamo in ločujemo odpadke ter se trudimo zmanjšati njihovo količino.

V četrtek, 29. septembra so imeli petošolci naravoslovni dan, ki je bil namenjen ponovitvi že znanih dejstev o zbiranju in natančnem ločevanju odpadkov in izdelati izdelek iz odpadne embalaže.

Pridružili so se nam tudi petošolci iz podružnične šole Lokavec in učenci višjih razredov OPP NIS.

Ga. Nataša Kosmač iz KSD nam je povedala, da se skrb za okolje začne v vsakem gospodinjstvu in vsi smo odgovorni za prihodnost našega planeta. Preverila je naše znanje o ločevanju odpadkov in  pravilnem razvrščanju. Na tla je stresla pomešane odpadke, katere smo morali razvrstiti. Nismo je razočarali, ampak le dokazali, da smo se v teh letih dodobra naučili prepoznati odpadek in ga pravilno razvrstiti.

Za pravočasen odvoz odpadkov z ekoloških otokov skrbi g. Andrej Valič, ki nas je ob ogledu smetarskega tovornjaka seznanil s potjo odpadka od doma pa vse do centra za ravnanje z odpadki. Predstavil nam je delo in pokazal kako poteka praznjenje smetnjakov v tovorno vozilo. Ponovili smo pomen stiskanja embalaže, saj čimbolj je  embalaža stisnjena, manj je odvozov in posledično čistejši zrak. Vsakemu učencu je podaril vedro za biološke odpadke, za kar se mu lepo zahvaljujemo.

Po vrednotenju pridobljenega znanja, smo si izdelali hranilnike iz odpadne embalaže. Uporabili smo škatlice od kave, časopisni papir, reklame in serviete ter vodotopno lepilo. Uporabili jih bomo za varčevanje za zimsko šolo v naravi.

G. Andreju Valiču in ga. Nataši Kosmač se lepo zahvaljujemo in se že veselimo snidenja v naslednjem šolskem letu.

 

Tea Ličen

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost