Skoči na glavno vsebino
Select Page

Brati gore 2021

Mednarodni projekt Brati gore, v katerem sodelujejo alpske države, smo v šolskem letu 2021/2022 ponovno izvedli na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. V njem so sodelovali učenci 4. BC OPB in šolska knjižničarka Nataša Markič.

Za letošnjo temo smo izbrali planinske poti. Spoznali smo, da so te poti nastale že v preteklosti zaradi različnih vzrokov, med katere sodijo: paša živine, nabiranje zelišč, lov, iskanje rude, oglarjenje… Gorski prelazi so omogočali izmenjavo dobrin, tam so se izoblikovale trgovske poti in vzporedno z njimi tudi poti v gorah.

Planinske poti so označene z markacijami. Prva markirana pot v naših Alpah je nastala leta 1879. Glavno in najpomembnejše označevanje planinskih poti se je začelo z ustanovitvijo Slovenskega planinskega društva leta 1893. Vsako leto markacisti na planinskih poteh opravijo veliko ur prostovoljnega dela. Poleg obnavljanja markacij pomagajo pri zaraslih poteh, oznakah, popravljajo ali zamenjujejo jeklenice, kline, dotrajane kažipote …

Med pogovorom smo spoznali, da moramo v gore oditi telesno pripravljeni in  s potrebno opremo (čelada, rezervna oblačila, svetilka, zemljevid, nožiček, vrv, hrana, mobilni telefon in podobno). Pred odhodom moramo preučiti pot, se pozanimati o njeni zahtevnosti, prehodnosti in označenosti, vremenski napovedi. Potrebno je obvestiti domače o naši smeri in predvidenem času vrnitve. Mlajši v gore ne smejo sami, tja lahko gredo s starejšimi spremljevalci (starši, sorodniki, društva in drugi).

Ob obeleženju mednarodnega dneva gora je nastal plakat, na katerega so učenci zapisali markirane planinske poti v naši okolici in so jih že prehodili s starši in drugimi družinskimi člani. Plakat visi na panoju pred šolsko knjižnico. Učenci so si še ogledali leposlovno in poljudnoznanstveno literaturo na temo Alpskega sveta, ki jo hrani in izposoja naša knjižnica.

Več o projektu si lahko preberete na spletnem naslovu: https://www.alpconv.org/sl/domaca-stran/projekti/festival-brati-gore/

Zapisali: Izidora Černigoj in Nataša Markič

 

 

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost