21.9.2021 smo se učenci devetih razredov odpravili na ekskurzijo do Kobarida ter Krnskih jezer. V Kobariškem muzej smo si ogledali stalno razstavo o prvi svetovni vojni s poudarkom na Soški fronti.

Sledil je pohod do Krnskih jezer. Pohod smo začeli ob 14:30 in v približno dveh urah prispeli do koče. Čeprav so bile temperature  nizke zaradi oblačnega vremena, je bil vzpon kar preprost in lahkoten. Na vrhu smo šli poslikat Krnsko jezero.

Naslednji dan nas je čakalo kar 5 ur hoje. Zato smo po večerji šli zgodaj spat. No, napočil je drugi dan. Od koče smo se odpravili  zgodaj zjutraj. Čakal nas je vzpon na Komno ter spust do Bohinjskega jezera.

Ko smo prispeli do Bohinjskega jezera, nas je čakal avtobus, ki nas je zapeljal nazaj v Ajdovščino. Izkušnja mi je bila zelo všeč. Isto pot bi z veseljem prehodil še enkrat.

Jani Plahuta, 9. a

Učenci devetega razreda smo se v torek, 21.9.2021, odpravili na dvodnevni tabor h Krnskim jezerom.

Zjutraj ob 8:00 smo se izpred šole odpravili z avtobusom do Kobarida. Tam smo pomalicali in deklamirali pesem Soči  pred spomenikom Simona Gregorčiča. Nato smo se odpravili do kobariškega muzeja 1. svetovne vojne in izvedeli veliko novega o Soški fronti.

Z avtobusom smo se odpravili v smeri Lepene in vmes pomalicali z razgledom na slap Boka. Zapeljali smo se mimo Velikih korit do koče Lepena, kjer smo začeli naš vzpon do Krnskih jezer. Do koče smo hodili dve uri in pol. Ko smo prispeli, smo si še ogledali jezero in pojedli večerjo. Po večerji smo imeli prosti čas za druženje. Ob 22:00 je bil čas za spanje, saj smo se zjutraj zbudili že pred sedmo uro.

Po zajtrku smo pospravili sobe in se odpravili na pot. Hodili smo mimo Bogatinskega sedla in  Komne vse do slapa Savice, kjer nas je pričakal avtobus. Cela pot je trajala približno 6 ur. Za nagrado smo odšli v restavracijo Ema in si tam privoščili pico. Po pici smo odšli domov, se poslovili in tako se je naš dvodnevni tabor končal.

Maruša Raspor in Anja Polanc, 9. b

V torek, 21.9.2021, smo se odpravili na dvodnevni tabor na Krnsko pogorje. Zjutraj smo se z avtobusom odpeljali do Kobarida. Tam smo pomalicali in šli do spomenika našega pesnika Simona Gregorčiča, kjer sta sošolca Jani in Loris recitirala njegovo pesem Soči. Potem smo odšli peš do Kostnice, v kateri  je pokopanih 7000 italijanskih vojakov.  Obiskali smo kobariški muzej prve svetovne vojne, kjer smo spoznali, kako zelo so vojaki trpeli na Soški fronti. Živeli in borili so se v nemogočih pogojih, v mrazu in pomanjkanju.

Po obisku muzeja nas je avtobus odpeljal do Lepene, kjer smo  začeli naš pohod. Do koče smo hodili 2 uri po gozdni poti. Pri koči smo pojedli sendviče in se odpočili, nato pa smo šli še do 10 min oddaljenega Krnskega jezera, kjer smo se fotografirali za likovno nalogo. Zatem smo šli nazaj h koči in pojedli večerjo. Malo smo se še družili s sošolci, potem pa smo si šli ogledat sobe. Pripravili smo si ležišča, se igrali družabne igre do 10. ure zvečer, ko je bil čas za spanje. Umili smo se, se še malo pogovarjali in utrujeni zaspali.

Zjutraj smo pojedli, pospravili sobe, se nasmejali, ker so nekateri zamenjali skale za sneg in se odpravili do Bogatinskega sedla. Po dveh urah hoje smo pomalicali in nato odšli v dolino proti Bohinju. Tabor smo zaključili s pico in se utrujeni odpravili proti domu. Ta tabor nama je bil zelo všeč in z veseljem bi ga še ponovili.

Sara Vidrih in Julija Potočnik, 9. c

 

(Skupno 12 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost