Skoči na glavno vsebino
Select Page

Ob obravnavi domače pokrajine in naše občine, smo v šolo povabili gospoda Tadeja Beočanina, župana naše občine. Obisk je sovpadal z mednarodnim dnem izobraževanja, ki ga je generalna skupščina združenih narodov določila zaradi izjemne vloge, ki jo ima izobraževanje za mednarodni mir in razvoj ter izpolnjevanje razvojnih ciljev tisočletja.

OŠ Danila Lokarja si je v letošnjem šolskem letu zadala cilj razvijati kritično mišljenje. V okviru le tega, se moramo naučiti tudi postavljati vprašanja. Učenci petih razredov na matični šoli so dobili nalogo sestaviti čimveč vprašanj nekomu, ki dobro pozna Vipavsko dolino in  našo občino. Vsak jih je nekaj napisal. Večkrat so se pojavila taka, da so nanje znali odgovoriti, nekaj pa jih je bilo takih, da so zahtevala več pojasnitev.

Izmed teh vprašanj smo jih izbrali okrog trideset.

Učence smo seznanili, da bo nanje odgovarjal gospod župan.

Nekaj jih je bilo o njegovem delu, delovanju občine, skrbi za okolje, prometu, turizmu, športu, življenju in zadovoljstvu v občini pa tudi o šolstvu.

In v četrtek, 24. januarja, se je to zgodilo:

Jon:

Najprej se je predstavil, nato pa smo mu začeli postavljati vprašanja. Bila so zelo različna. Pogovor je trajal pol ure. Ko smo ga nehali spraševati, nas je vprašal kaj si mi v občini želimo in kaj potrebujemo. Začeli smo dajat pobude za gradnjo parkov, blokov, sprehajalnih in kolesarskih poti, gradnji hotela, novega bazena, prostora za druženje otrok, živalski vrt, prostor za igranje video igric in druge zanimive pobude.

Mia:

Župan nam je povedal, da se bo za vse naše želje potrudil, čeprav je bilo tudi nekaj takih, ki jih je težko uresničiti, saj so preveč dragi.

Vita:

Meni se zdi, da kar smo ga vprašali, je znal povedati smiselno, razumljivo in zelo natančno.

Matija:

Gospod župan je bil navdušen nad nami, našimi vprašanji in pobudami.

Zoja Mura:

Vsa vprašanja, ki smo mu jih postavljali, so bila zanimiva, njegovi odgovori pa dolgi in poučni. Zelo sem srečna, ker sem lahko doživela trenutek spoznati župana.

Gal:

Najbolj mi je bilo všeč, ko je župan rekel, da mu je všeč Vipavski Križ. Tudi meni je, saj sem tam doma.

Daša:

Gospoda župana je zanimalo, kaj bi mi spremenili v domači pokrajini. Odgovorov je bilo vseh vrst, od trgovin do kotalkališč in zabaviščnih parkov. Vzpodbudil nas je, da napišemo predloge in mu jih pošljemo. Mogoče se nam bodo uresničili.

Luka:

Predlagal sem, da bi bilo potrebno  ob igrišču z umetno travo postaviti več tribun in garderob.

Nik:          

Izvedel sem, da vetrne elektrarne lahko postavimo samo tam, kjer je veter stalno pihlja. Naša sunkovita burja bi vse polomila.

Sara:  

Ob koncu smo se z gospodom županom fotografirali in župan se nam podpisal je tudi podpisal.

Tadeja:

Všeč mi je bilo, da je župan odgovoril na vprašanja, ki so nas zanimala.

Stela:

Župan se je prijazno in strpno pogovarjal z nami, kot bi bili odrasli.

Jure:

Zanimivo je bilo, da ga je zanimalo naše mnenje o potrebah v občini.

Žan:

Prvič sem v živo videl župana in se z njim pogovarjal.

Marcel:

Zavedamo se, da so nekatere naše pobude o potrebah v občini zelo težko uresničljive.

Zahvaljujemo se vam, ker ste se odzvali na naše povabilo in z nami delili uro svojega časa. Spoznali smo, da imamo zelo dobrega župana.

Učenci in učiteljice 5. razredov

(Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost