Skoči na glavno vsebino
Select Page

V šolskem letu 2012/2013 smo se mladi modelarji OŠ Danila Lokarja Ajdovščina pod mentorstvom izkušenega modelarja Vanje Pergarja spopadli z osnovami letalskega modelarstva.

Od oktobra do maja smo se dobivali v tehnični učilnici stavbe 3. Izdelali smo začetniški jadralni model Pionir F1H. Ker smo bili brez modelarskih izkušenj, je izdelava modela le počasi napredovala. Večino sestavnih delov smo morali sami izrezati, zbrusiti in zlepiti skupaj v končni izdelek. S tem pa model še ni bil končan. V model je bilo potrebno vstaviti še modelarsko urico za prekinitev leta po določenem času ter ga prelakirati in ga tako zaščititi pred manjšimi poškodbami in vlago. Pred prvim letom smo morali model še obtežiti in ga aerodinamično uravnovesiti. Z uspešnim poskusnim letom sta bila poplačana naš trud in potrpljenje.

Vsi skupaj se že veselimo lepega, sončnega vremena, primernega vetra in ugodne termike, da se bomo lahko pomerili na tekmovanjih s prostoletečimi letalskimi modeli z drugimi šolami in ugotovili, kdo zna model najbolje spustiti, komu bo model lepše letel in kateri se bo najpočasneje spuščal proti zemlji in tako dosegel najdaljši čas ter zmagal.

                                      Besedilo in foto: Luka Bevk, 4. b

 

 

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost