Skoči na glavno vsebino
Select Page

Vadba, ki odpihne skrbi stran (vsaj za nekaj časa)

Prav v teh časih se lahko večkrat pripeti, da smo zaskrbljeni, nemirni in še sami ne vemo kaj nam je.Ti občutki so popolnoma normalni. V teh trenutkih se lahko zatečete h kakšni od teh vaj, da se boste umirili ter nekoliko bolje počutili. Ne pozabite pa, da če so skrbi prevelike, se morate obrniti po pomoč drugam. (Kam po pomoč).

 

Dihanje. Ja, prav z dihanjem se lahko najlažje in najhitreje sprostimo in umirimo. To „vadbo“ vedno uporabljajte, ko ste nemirnim, zaskrbljeni, ko imate občutek, da vam stvari uhajajo iz rok. Takrat se samo usedite na stol, tla ali pa pod kakšno krošnjo drevesa v naravi ter se osredotočite na vaše dihanje.

Navodila za izvajanje:

Sedi vzravnano na udobnem stolu ali na blazini na tleh.

Opazuj svoje dihanje. Dihaj počasi in globoko.

Zapri oči in počasi dihaj snozi nos. Vdihuj počasi in pri tem počasi štej do 3. Zadrži srak za nekaj sekund.

Počasi izdihuj skozi usta. Ko izdihuješ, dovoli, da vsa napetost zapusti telo.

Na tak način globoko dihaj pet minut.

Počasi odpri oči.Še nekaj trenutkov ostani v sedečem položaju. Sedaj, ko si lepo sproščen, nadaljuj z dnevnimi dejavnostmi.

Tibetančki so sklopi petih vaj, ki so namenjeni, da povežemo našo nemirno glavo in telo ter se s tem sprostimo. Vaje delajte zjutraj, ko se zbudite in/ali zvečer pred spanjem. Video predstavitev si lahko ogledate tukaj, navodila pa dobite tukaj.

Joga. Tudi z jogo si lahko pomagamo v teh časih. Poleg tega, da z vadbo povečujemo moč in postanemo bolj gibčni, nam pomaga tudi, da se zberemo, umirimo in sprostimo. Tukaj si lahko ogledate vadbo za otroke (v angleščini).

Meditacija. Prav tako se lahko pomirimo tudi ob poslušanju naslednjih pravljic. Izberite miren kotičen, udobno se namestite in prisluhnite pravljici:

Meditacijska pravljica za otroke: Samorogovi škratki

Sprostitvena pravljica za otroke

Pa še članek o tem, kaj je tesnoba in kako ji lahko rečem adijo.

Adijo tesnoba

(Skupno 150 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost