Skoči na glavno vsebino
Select Page

Zaključek projekta Erasmus + EcoStep in Europe

Od leta 2018 je OŠ Danila Lokarja Ajdovščina sodelovala v evropskem projektu programa Erasmus + z naslovom EcoStep in Europe s partnerskimi šolami iz Litve, Romunije, Portugalske in Hrvaške. V tem času so tri izmenjave potekale v živo, učenci so obiskali Romunijo in Hrvaško, v maju 2019 smo  na OŠ Danila Lokarja v Ajdovščini gostili skoraj šestdeset učencev in mentorjev partnerskih šol. Zaradi epidemije koronavirusa  sta izmenjavi na Portugalskem in v Litvi potekali virtualno. Učenci so deželi spoznavali preko računalnika, z videoposnetki in delom v mešanih skupinah v aplikacijah Zoom in Teams. Vse izmenjave so potekale v angleškem jeziku.

V času, ko smo gostili učence in mentorje partnerskih šol, je potekalo več delavnic, kjer so učenci v mešanih skupinah razmišljali in razvijali vizije o ekoturizmu. Med eno od takih mešanih delavnic so nastali plakati, ki so služili kot osnutek knjigi Kaj smemo v ekoturizmu in česa ne. Knjiga, pisana v slovenskem in angleškem jeziku. Ugotovili smo, da je pri razvoju te panoge izrednega pomena bonton, ki se odraža na obnašanju posameznika v prostoru. Ekoturist je tisti, ki pri potovanju odgovorno varuje naravno in kulturno dediščino ter spodbuja gospodarski razvoj lokalnih skupnosti.

Knjižica, ki je izšla v nakladi 70 izvodov, naj bo širši javnosti v pomoč ali izhodišče pri obravnavi tem, povezanih  z ekologijo in turizmom. Podarili smo jo vsem nekdanjim in sedanjim učencem, ki so v projektu aktivno sodelovali, mentorjem in vodjem delavnic ob izmenjavi, koordinatorjem partnerskih šol, šolskim knjižnicam v naši občini in OŠ Draga Bajca Vipava, NUK-u, Lavričevi knjižnici Ajdovščina, Knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica ter Knjižnici Srečka Vilharja Koper, zunanjim sodelavcem in inštitucijam. En izvod smo poslali Uradu župana občine Ajdovščina, ki je s svojim sprejemom, na katerem je spregovoril o butičnem turizmu, navdušil udeležence izmenjave v Ajdovščini.

Zapisali:
Izidora Černigoj in
Nataša Markič

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost